Пацієнти з СРК зазвичай скаржаться, що певні неправильні дієти сприяють появі таких симптомів, як дискомфорт у животі, здуття живота або посилення шлунково-кишкового рефлексу (термінове спорожнення кишечника після прийому їжі).Правда полягає в тому, що жодна конкретна їжа, ймовірно, не є винуватцем, оскільки справжні харчові алергії зустрічаються рідко.Ці симптоми після прийому їжі, швидше за все, ініціюються лише прийомом їжі.Пацієнти можуть почати пов’язувати вживання певної їжі, такої як жирна їжа, кофеїн, алкогольні напої, газована їжа або продукти, що викликають газоутворення, як етіологію своїх скарг.2Лікар не хоче надмірно обмежувати дієту пацієнтів через ризик зіткнутися з дефіцитом поживних речовин.Проте, може бути гарною ідеєю проінструктувати пацієнта обмежити підозрювані продукти і повільно повторно вводити ці продукти окремо, щоб побачити, чи повторяться схожі симптоми.Пацієнт може записувати свої зустрічі з їжею та подальші симптоми за допомогою харчового щоденника.Ведення щоденника харчування може розширити можливості пацієнтів, дозволяючи їм брати активну роль у лікуванні.
Кеш та інші продемонстрували, що непереносимість лактози, одне з найпоширеніших генетичних розладів у всьому світі, однаково поширена серед пацієнтів зі СРК та населення в цілому.14Тим не менш, розумно, щоб лікар мав високий рівень підозри, коли виникають симптоми здуття живота, здуття живота та метеоризму.Давши пацієнту короткий курс безлактозної дієти, можна поставити передбачуваний діагноз непереносимості лактози, якщо симптоми зникнуть.Завжди слід запитувати пацієнта про споживання продуктів, що містять сорбіт (тобто без цукру або діабетичні цукерки та жуйку).У деяких пацієнтів симптоми можуть бути пов’язані з порушенням засвоєння вуглеводів.Зокрема, можна націлитися на ферментовані оліго-, ди- та моносахариди та поліоли (FODMAP).До цієї групи входять фруктани, галактани, лактоза, фруктоза, сорбіт, ксиліт і маніт.15Дослідження обмежені, документуючи покращення у пацієнтів, які обмежують свій раціон цими продуктами;тим не менш, це безпечний варіант для розгляду.
У дослідженні, проведеному Biesiekierski та ін., пацієнти зі СРК без целіакії досягли задовільного контролю симптомів за допомогою безглютенової дієти, що вказує на те, що глютен справді був тригером кишкових симптомів.10Це було подвійне сліпе, рандомізоване, плацебо-контрольоване дослідження, яке включало лише 34 пацієнти, але спостерігалося статистично значуще покращення загальних симптомів, болю в животі, здуття живота, задоволеності консистенцією стільця та втоми.Однак основний механізм цієї чутливості не виявлено.Таким чином, можна розглянути спробу безглютенової дієти, навіть якщо целіакія була виключена під час початкового обстеження.
Автоматичний переклад із